Vadgázolás

Ki fizeti meg az autómat ért vadkárt?

Tudtad, hogy 2023-ban módosultak a vadgázolásra vonatkozó törvények? Bár már több mint fél éve, hogy bevezették az új jogszabályt, sokakat mégis egészen napjainkig kellemetlen meglepetésként éri, miszerint vadgázolás esetén az elpusztult állat értékének megfizetése szinte minden esetben az autó üzembentartóját terheli. Bejegyzésünkben azt is megtudhatod milyen biztosítás téríti meg a vadgázolás miatt ért vadkárt az autóban.

autó bérbeadás

Kép forrás: vadaszmester.hu

Hogy elkerüld a vadgázolást!

Bár a gyorsforgalmi utakon a közútkezelő feladata biztosítani a biztonságos, erdei vadaktól mentes autózást – az erre a célra speciálisan kialakított védőkerítésekkel, illetve egyes szakaszokon vadátjárók kialakításával – azonban elkerülhetetlen, hogy időről időre egy-egy vad ne tévedjen az utakra, hisz teljességgel lehetetlen azokat hermetikusan elzárni a vadon élő állatoktól. Ilyenkor azonban elég egy óvatlan pillanat és már kész is a baj!

Kire hárul a vadkár megtérírése?

Bármennyire legyünk is tudatosak és óvatosak, egy hirtelen az autónk elé ugró vadgázolásra nem lehet felkészülni. Köztudott, hogy Magyarország gazdag vadállománnyal büszkélkedhet, mely meglehetősen kedvező a vadásztársaságok számára, hisz a hazánkba érkező vendégvadászok szép kis summát fizetnek azért, hogy nálunk hódolhassanak hobbijuknak. Éppen ezért, ha egy kifejlett szarvasbika elpusztul, akkor az adott vadásztársaság kára akár 3 millió forintra is rúghat. És mégis kit terhel ennek az összegnek a kifizetése? Nos, sok esetben a jármű tulajdonosát vagy annak karbantartóját! Ez alól kivételt képeznek azok az esetek, ahol bizonyítható, hogy a megrémült szarvas vadászat közben, ijedtében ugrott az útra, ilyenkor a vadásztársaság kötelezhető az autóban esett kár javítási költségeinek megtérítésére. De lássuk be, hogy az esetek többségében nem erről van szó.

autó bérbeadás

Vadkár következményei az autónkra nézve

Na de mi a helyzet akkor, ha az ütközés közben nem csak az állat pusztul el, de autónk is totál károsra törik? Mivel a vadásztársaságok a megfelelő közúti tábla kihelyezésével felhívják a sofőrök figyelmét a potenciális vadveszélyre, ők gyakorlatilag ezzel mentesülnek a felelősségvállalás alól, az autónkban keletkezett kár megfizetése pedig teljesen ránk hárul. Ez a folyamatosan emelkedő árak mellett jellemzően több milliós tételt jelent, és legyünk őszinték: egy ilyen mértékű kiadás senkinek nem esik jól!

Milyen biztosítás térit vadkár esetén?

Az autónkra kötött kötelező biztosítás ilyen esetekben sajnos nem megoldás, hisz az a saját autónkban esett kárt nem téríti meg. Pontosan az ilyen helyzetekben nagyon fontos, hogy legyen vadkárra is kiterjedő Cascó biztosításunk, hisz ezzel rengeteg pénzt tudunk megspórolni! És miért kifejezetten előnyös a Cristo Casco biztosítás?

Cristo Casco és egyéb hazai casco konstrukciók

A magyar piacon megtalálható casco konstrukciókra jellemző, hogy a kárösszeg biztosítottra eső része százalékosan van meghatározva, ami jellemzően 10% vagy 20%, egy előre meghatározott minimum összegen felül.

Ezzel szemben a Cristo Casconál nincs százalékos önrész, helyett azt fix összegben határozzuk meg szerződéskötéskor, így sokkal kiszámíthatóbb a kárrendezés, és nincsenek váratlan kiadások! Ez azt jelenti, hogyha Cristo Casco kötéskor 100.000 Ft önrészt választasz, akkor a vadgázolás eredményeként keletkezett milliós kár esetén is csak 100.000 Ft-ot kell neked, biztosítottként kifizetned.

Cristo Casco nyújtotta előnyök

Akkor is nagyon hasznos lehet Cristo Cascot kötnöd, ha csak ritkán hagyod el a várost, és a vadgázolás esélye alacsony az esetedben, hisz nálunk nem kell egész éves szerződést aláírnod! Ha csak rövidtávra szeretnéd magad biztonságban tudni (pl. a nyaralás idejére), akkor nálunk ez is megoldható. A Cristo Casco feltöltő kártyához hasonlóan működik, ahol felhasználóként te döntöd el milyen összeget töltesz fel, és a biztosított időszak során ebből kerül levonásra a napi alapdíj illetve a megtett távolság utáni km díj.

Töltsd le a Cristo autós appot, és válts Te is használatalapú casco díjfizetésre!

appstore letöltés

További bejegyzések autózás kapcsán! 🚗💨

Cristo Casco vélemények

1 éves a Cristo Casco! Mi a felhasználók véleménye a használatalapú casco biztosításról? Elégedettségi felmérés a Cristo Casco-ról!

Melyik a legolcsóbb casco biztosítás a keveset autózóknak?

Évi 12 ezer kilométernél is kevesebbet autózol? Ne keresd tovább, ez lehet a legolcsóbb casco biztosítás autód teljeskörű védelméért!

Karácsonyi ajándék autózóknak

Karácsonyi ajándékötlet autórajongó barátaidnak, családtagjaidnak, vagy mindig úton lévő párodnak: a Cristo Credit utalvány!

Autópálya matrica vásárlás 2024

2023.december 1-től már megvásárolhatók a 2024-es évi autópálya matricák. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Így kerülheted el az autó bérbeadás buktatóit

Az autó bérbeadás korántsem olyan kockázatos vállalkozás mint azt gondolnád. Tippek a biztonságos autó bérbeadáshoz.

Autóbérlés online: útmutató kezdőknek

Online autóbérlés, akár magánszemélyektől is. Nem mindegy, hogyan vágunk bele bérautónk megszerzésébe. Mutatjuk, mire érdemes figyelni!

Autó bérbeadás – Megéri?

Tippek és tapasztalatok egy tapasztalt bérbeadótól. Csaba már 9 évnyi tapasztalattal és nagyjából 100 sikeres bérbeadással rendelkezik.

Cristo Credit

A Cristo Credit egy olyan virtuális egyenleg, amit az alkalmazásban a fizetés során bármire felhasználhatsz.

Autó bérbeadás magánszemélyként

Minden feltétel adott, hogy az autó bérbeadás magánszemélyként is opció legyen. Így kereshetsz pénzt az autóddal!

Cristo és drivingcamp rendezvény, verseny

Május hatodikán tartottuk a Cristo és drivingcamp közös kampánya keretében megrendezett közlekedésbiztonsági rendezvényt és versenyt.

Smartsurance Technologies Kft
3152 Nemti, Kossuth út 67.
adószám: 25935909-2-12
cégjegyzékszám: 12 09 009881

Cristo Insurance Agency Kft
8000 Székesfehérvár, Várfok utca 1. al. 1.
adószám: 32031928-2-07
cégjegyzékszám: 07 09 033744
MNB regisztrációs szám: 222083100288

 

appstore letöltés