Autó bérbeadás – Megéri?

beszélgetés egy tapasztalt bérbeadóval

Nemrég indítottuk peer-to-peer, azaz közösségi autómegosztó szolgáltatásunkat, a Cristo Share-t, ahol bárki bérbeadhatja autóját egy másik felhasználónknak. Rengeteg érdekes és negatív kommentet kaptunk annak kapcsán, hogy Magyarországon miért nem fog ez működni. Egy tapasztalt bérbeadóval beszélgettünk, aki nagyjából 100 bérbeadás és 9 évnyi tapasztalattal a háta mögött hitelesen tud mesélni az autó bérbeadással kapcsolatos kérdésekről. Sipos Csabát arról is kérdeztük, hogy mennyi pénzt lehet ezzel keresni, mi az általános tapasztalata a bérbeadás kapcsán, illetve milyen tippekkel tud szolgálni azoknak, akik autójuk bérbeadásán gondolkodnak.

Hallgasd meg vagy nézd meg a beszélgetést!

Saját autó bérbeadás – Kinek és miért ajánlott?

Nem mindenkinek ajánljuk a saját autó bérbeadását. Ha számodra az egyik legféltettebb kincsed az autód és szinte senkinek sem adod át nyugodt szívvel hogy vezesse, akkor ne kezdj bele a bérbeadásába, hiszen nem fogod tudni élvezni. Viszont ha autód sok időt tölt el a garázsban, vagy több autó is van a háztatásotokban amiből az egyiket csak ritkán használjátok, amellett hogy pénzt kereshetsz vele, az autónak is jót tehetsz.

Bizonyára te is érzed, hogy (ahogy szinte minden) egy autó fenntartatása is megdrágult. Csaba saját tapasztalata és autóhasználata alapján havonta akár 85.000 Ft-ba is kerülhet autója fenntartása. Amíg bérbe van adva az autója addig sem költ tankolásra, parkoló jegyekre, tehát azon túl, hogy extra jövedelemre tesz szert, még spórol is. “Bármilyen furcsa, ebből, hogy átgondolod a közlekedésedet egy MIT képzés finanszírozható, hogy ha ezt a gyerekek születésénél kezded el, ami most már legalább egy 40 millió feletti kiadás.” -osztotta meg velünk Sipos Csaba.

Autód bérbeadásával te is megkeresheted annak fenntartási költségeit, sőt akár a nyaralásod árát vagy gyermeked tanulmányainak költségét. Csabával arról is beszélgettünk, hogy ő hogyan viszonyul a saját autójához és miért döntött úgy, hogy bérbeadja azt. “…ha eszem lenne és pénzügyileg tökéletesen tudatos lennék, akkor nem szabadna vennem autót, csak bérelnem kellene mindig. De sajnos bika csillagjegyként azt mondják kicsit túl birtoklási mániás vagyok. 6 biciklim van például. (…) Szóval azt mondtam, hogy az viszont luxus, hogy megveszem az autót, nem járok vele, lent van a garázsban és a legjobb esetben havonta egyszer előveszem. Ezért azt mondtam, hogy a lelkemnek is és a pénzügyeknek is jót teszek azzal, ha veszek. Boldog vagyok, hogy birtoklok olyat, amilyet szeretnék, de bérbe adom és ezzel másoknak is segítek.”

Korábban mi is írtunk arról, hogyan lehet magánszemélyként az autó bérbeadásával pénzt keresni és mi minden szól még mellette. Ez a bejegyzés nagyon népszerű, ide kattintva te is elolvashatod.

Kiváncsi vagy mennyit lehet keresni az autó bérbeadásával? Érdekelnek a negatív tapasztalatok is? Görgess tovább vagy hallgasd meg a beszélgetést!

100 bérbeadásból összesen 3-4 negatív eset

A Cristo Share bevezetését követően rengeteg megjegyzést kaptunk arra vonatkozóan, hogy miért nem fog Magyarországon működni ez a fajta carsharing szolgáltatás, és hogy a bérbe adott autók jobban fognak amortizálódni, mint amennyit keresni lehet velük.

Csaba 9 évnyi tapasztalata cáfolja ezt meg, hiszen a közel 100 bérbeadásból mindössze csak 3-4 negatív esetről tud beszámolni, amik ráadásul egytől egyig békés módon megoldódtak, egyik bérlése kapcsán se kellett jogi útra terelnie az esetet.  Szerencsére ezek a történetek sem tántorították el és a mai napig szívesen adja bérbe autóját.

Autó bérbeadás – Mennyit lehet vele keresni?

Biztosan kiváncsi vagy mennyit lehet pontosan nyerni az autó bérbeadásával. Sipos Csaba tippeket is megfogalmaz arra vonatkozóan, hogyan édemes meghatározni az autó napi bérleti díját, milyen információkat érdemes elmondani az autóról ahhoz, hogy megfelelő bérlők érdeklődjenek.

Mindemmellett elárulja azt is mennyit lehet keresni egy olyan autó bérbeadásával, amit többnyire csak a nyári szezonban bérelnek. Gondoltad volna, hogy egy év alatt akár 1 millió forintot is hozhat a konyhára? A beszélgetés 19. percétől részletesen beszámol az autó bérbeadásából származó jövedelemről, valamint arról is, hogy milyen költségekkel számol, és így mennyi profit marad éves szinten.

A beszélgetés zárásakén azt is megosztotta velünk, hogy 28 évnél fiatalabbnak nem adja bérbe autóit, kivéve, ha már kaptak legalább 5 pozitív értékelést korábbi bérléseik során. Szerencsére a Cristo Share lehetővé teszi, hogy megválogasd kinek is adod bérbe autódat, és hogy valódi értékeléseket olvass bérlőkről és a bérbeadókról egyaránt.

Autód bérbeadásán gondolkozol?
Csaba 5 tippje a jó bérbeadói profilhoz!

1. Képzeld magad a bérlő helyébe!
Gondold át milyen plusz információ érdekelne az autóval kapcsolatban és ezeket mindenképpen jelöld.

2. Tüntesd fel a fogyasztási adatokat!
Ne csak a gyárit, hanem a tapasztalatod szerintit is.

3. Érdemes beszélned autód biztonságáról is!
Add meg mikor volt utoljára szervizelve és, hogy milyen gumik vannak rajta. (Például a BMW defekttűrő gumikkal rendelkezik.)

4. Mit várhat el a bérlőd az autódtól?
Gondold át kinek ajánlod autódat, térj ki a teljesítményre is.

5. Legyen profi kép és videó az autóról!

Bérbeadás a Cristoval

Megérkezett a Cristo Share, ami a bérbeadók és a bérlők számára is sokkal biztonságosabbá, és egyszerűbbé teszi az autóbérlés folyamatát! A bérbeadók megnyugtatására egy telemetriai eszköz segít, bérlőként pedig ennek köszönhetően nem csak egy autót kapsz a Cristo alkalmazással!
appstore letöltés

Smartsurance Technologies Kft
3152 Nemti, Kossuth út 67.
adószám: 25935909-2-12
cégjegyzékszám: 12 09 009881

Cristo Insurance Agency Kft
8000 Székesfehérvár, Várfok utca 1. al. 1.
adószám: 32031928-2-07
cégjegyzékszám: 07 09 033744
MNB regisztrációs szám: 222083100288

 

appstore letöltés