Önbizalom-veszély az utakon

beszélgetés Zerkovitz Dávid közlekedéspszichológussal

Egy egészséges önbizalomra természetesen szükség van az utakon. De mit okoz, ha túlteng bennünk ez az önbizalom? Cristalk második adásában Zerkovitz Dávid közlekedéspszichológussal beszélgettünk az autóvezetők képességeinek túlértékeléséről, a közlekedés szabályozásáról, az önvezető autókról valamint az autóvezetésre való felkészülés fontosságáról.

Zerkovitz Dávid közlekedéspszichológust kérdeztük

Egy egészséges magabiztosságra alapvetően szükség van a volán mögött, a kérdés azonban az, hogyan lehet megtalálni az egyensúlyt a túlzott önbizalom és józan belátás között. Mindez a balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében nagyon fontos, mutat rá Zerkowitz Dávid, közlekedéspszichológus. 

Hallgasd meg vagy nézd meg a beszélgetést!

Önbizalom-veszély az utakon

Kutatásunk szerint a magyar autósok 68%-a úgy érzi minden esetben vagy alkalmanként úgy érzi maximális rálátással bír a közlekedési helyzetek őt érintő tényezőire. Csörgő Laci arról számolt be, hogy a túlzott önbizalom nagyon sokszor rossz döntésekhez vezet. “Egy-egy közlekedési szituációban nem a józan ész és a tudatosság, hanem a bevállalóság és bátorság fog dönteni, hogy én mit választok. Gyakran ezek a szituációk tragédiával végződnek.”– osztotta meg gondolatait. 

12% úgy gondolja, hogy túl sok a szabály – Ez mit üzen?

Ez egy fontos üzenet arról, hogyan is gondolkodunk a közlekedésről. Ha adott szituációban átérezzük a létjogosultságát vagy valamiféle retorziótól tartunk, akkor nagyvalószínűséggel betartjuk szabályt. De ha nem látjuk értelmét, nagyon nagy a kisértés.

Azért érdemes ezeket a szabályokat betartani, aminek az értelmét nem feltétlenül tudom ott helyben látni vagy értelmezni, olyan értelemben, hogy rögtön a létjogosultságát értelmezzem, mert mindig vannak rejtett faktorok.

Önvezető autók nincsenek

Fontos megjegyezni, hogy nincsenek kereskedkedelmi forgalomban önvezető járművek. Vezetést támogató rendszerek működnek. Önvezető jármű az lesz, mikor leülhetek hátulra keresztrejtvényt fejteni. Jelenleg egyik kereskedelmi forgalomban kapható járművel sem tudom megtenni.

Természetesen vitathatatlan, hogy az adaptív rendszerek sokat segítenek nekünk abban, hogy elkerüljünk eddig jellemző  baleseteket. Probléma akkor van, mikor jönnek a kivételek és nem vagyunk jelen, nem vagyunk felkészülve, hogy kezünkbe vegyük az irányítást.

“Kevesebb baleset lesz, hogy ha ezek a rendszerek még tökéletesebbek lesznek, de az a néhány baleset, ami be fog következni az új természetű lesz, és vélhetően jóval súlyosabb, mert az automatika vagy működik vagy nem működik.

Nem feledkezhetünk meg arról, hogy mindig történhet valami váratlan!

Cristo és a drivingcamp közlekedésbiztonsági kampánya

Te mit tennél? A drivingcamp szakértőivel közösen megalkottuk interaktív animációnkat, ahol szimulált közlekedési szituációk során te döntesz arról mi történjen.
Nézd meg mi történik és regisztrálj, hogy ott lehess velünk a május 6-án megrendezésre kerülő versenyen és eseményen!

Autó, mint több tonnás fegyver

Előző adásban Csörgő Lászlóval, a drivingcamp vezető trénerével többek között arról is beszélgettünk, hogy az autók könnyen fegyverré tudnak válni, ha felelőtlenül közlekedünk. Dávidot arról is kérdeztük, hogy mit gondol, kinek nem való a vezetői engedély?

“Ez a fegyver dolog olyannyira igaz, hogy nekem annak idején a vizsgabiztos konkrétan így adta a kezembe a kis könyvet, hogy “akkor most kap egy fegyverviselési engedélyt” és akkor így odaadta a vizsgalapot, hogy tessék parancsolni. Ő is ugyanezt a kifejezést használta.” -osztotta meg Dávid élményeit.

Az autó valóban olyan kockázatot rejt mint egy fegyver, de annyira beépült a mindennapokba, hogy teljesen másképp vélekedünk már róla.

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, te is nagyobb biztonsággal közlekedhetsz az utakon

Fogadjuk el azt, hogy nem vagyunk egyedül az úton, a közlekedés csapatjáték!

Vezetésre alkalmas állapotban üljünk az autóba!

Semmiképpen ne vezessünk aznap, mikor alkoholt fogyasztottunk!

Ne feledkezzünk meg arról, hogy bizonyos gyógyszerek hatással lehetnek a vezetésünkre!

Érzelmileg is legyünk alkalmasak!

Az autóvezetés nem ott kezdődik, hogy beülök az autóba és elfordítom a kulcsot. Előre készüljünk fel az útra!

A magyar sofőrök legtöbbje a jogosítvány megszerzését követően sajnos nem fejlesztette tudását, ismereteit. Sokkal több autó van az utakon, sokkal veszélyesebb a közlekedés, teljesen más a technológiája az autóknak, mint évekkel ezelőtt és sokszor kerülhetünk olyan szituációba, amire ha nem készülünk előre, nem fogjuk tudni megoldani. Az utánképzési programoknak ez lenne valahol a célja.

Ez az epizód sok érdekes és fontos kérdést érint, amelyeket érdemes megvizsgálni, ha az ember biztonságosan szeretne közlekedni az utakon. Itt megnézheted a teljes adást, vagy kattints ide és hallgasd meg!

appstore letöltés

Smartsurance Technologies Kft
3152 Nemti, Kossuth út 67.
adószám: 25935909-2-12
cégjegyzékszám: 12 09 009881

Cristo Insurance Agency Kft
8000 Székesfehérvár, Várfok utca 1. al. 1.
adószám: 32031928-2-07
cégjegyzékszám: 07 09 033744
MNB regisztrációs szám: 222083100288

 

appstore letöltés