Hogyan készítsd fel autódat nyári utazásra?

Tippek és eszközök, hogy hőségben se érjen baj az úton.

Minden autós számára alapvetés lehet, hogy a téli időjárási viszonyok miatt máshogyan kell készülni egy hosszabb út előtt. Nem árt kéznél tartani egy hóláncot, vagy egy erős jégkaparót, de jól jöhet egy kiolvasztó spray is. Az viszont nem mindenkinek egyértelmű, hogy a nyári hőség is okozhat váratlan meglepetéseket az út során. Nyáron is megyünk hosszabb utakra, sok csomaggal indul a család nyaralni és nincs annál rosszabb, mikor valami apróság húzza keresztül a számításainkat. Adunk pár tippet, hogy meg tudd előzni a bajt!

Mielőtt szerelőhöz vinnéd a kocsit a családi kiruccanás előtt, ne feledkezz meg arról, hogy legyen Casco biztosításod. Ez ugyan nem előzi meg a bajt, de jól jöhet, ha bármi történne autóddal. A Cristo ügyfeleként ezt néhány kattintással az applikációban meg is teheted – sőt, a valós autóhasználatod alapján történik a díjfizetés. Ha a Casco kész, mehetünk is szerelőhöz!

Az első és legfontosabb technikai dolog, amit mindenképp ellenőrizz, az a nyárigumik állapota. Nem elég csak lecserélni a téli szettet, nagyon fontos, hogy megfelelő legyen a gumik profilmélysége, és a kerekekben levő nyomás is elengedhetetlen. Ezeknek az ellenőrzését legjobb, ha szakemberre bízod, ő a kerekekkel együtt a futómű állapotát is ellenőrizni fogja.

Ha már úgyis a szakszervízben jársz, egyúttal nézesd át a lámpákat, illetve a fékeket is. Nem csak a jeges aszfalton, de a forró, felhevült utakon is tud másképp viselkedni járművünk egy fékezésnél, mint azt várnánk. Ráadásul egy nyári zápor esetén, mikor hirtelen változnak az útviszonyok, elengedhetetlen a hibátlan állapot. Ezekre az esetekre vezetjük be a Cristonál az időjárás riasztást, ami push üzenetet küld Pro szintű felhasználóinknak, egy esetleg időjárásváltozás esetén.

A fékek és lámpák a mindennapi közlekedés során is fontos szerepet töltenek be, ne add meg rá az esélyt, hogy épp ilyenkor romoljanak el. Itt a fékfolyadék megfelelő töltöttségi szintjét és forráspontjának mérését se feledd.

Ha már folyadékoknál tartunk, ne feledkezz meg a hűtőrendszerek ellenőrzéséről és feltöltéséről sem. Egy hosszabb úton remek választás lehet a klíma használata gépjárművünkben, de ne hagyd figyelmen kívül, hogy nem csak működése miatt érdemes megnézetni egy szakértővel, de az utasok egészsége is fontos tényező, hiszen a nem megfelelően tisztított klímában rengeteg, az egészségre káros baktérium tanyázhat.

Robbantál már le 40 fokban az út szélén, külföldön, egy Isten háta mögötti falu határában azért, mert lemerült az akksid és az egészségügyi szünet után nem indult pöccre a kis autód? Ha igen, akkor azért, ha nem akkor azért vedd fel mindenképp a listára az akkumulátor állapotának ellenőrzését is.

IDŐJÁRÁS RIASZTÁS

A Cristo időjárás riasztás funkciója az Országos Meteorológiai Szolgálat által meghatározott 2-es és 3-as szintű riasztásokat küldi meg azoknak a felhasználóknak, akik rendelkeznek Beat telemetriai eszközzel. A riasztást így konkrétan a gépjármű helyzete alapján, automatikusan küldi a rendszer, manuális beállításra nincs szükség.

appstore letöltés

Vannak olyan eszközök, amiket mi a Cristónál biztosan nem akarnánk otthon hagyni.

Akármilyen felkészült sofőr is vagy, az autód pedig műszakilag tökéletes állapotban van, sosem szabadna elfelejteni, hogy a baj bármikor megtörténhet. Addig jó, amíg nem tudod mekkora szükség lehet egy vontatókötélre vagy bikakábelre akkor, amikor a legkevésbé számítasz rá.

Tudtad, hogy a magyarok közel 70%-a soha nem vesz igénybe asszisztencia szolgáltatást az autójára, az arány pedig a 11 évnél idősebb autók esetén a legnagyobb? Legutóbbi kutatásunkból kiderült, hogy a riasztások leggyakoribb oka nem más, mint a műszaki meghibásodás. Itt az esetek 78%-ában kérnek az autózók segítséget, baleset miatt pedig 14%-ban. Ne feledd, ha megtörténik a baj, de Te is a Cristo ügyfele vagy, akkor az Assistance szolgáltatásunk mindig éberen várja jelzésed.

A csomagok rögzítése is nagyon fontos tényező. Az autósok nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy a hosszabb utazás alkalmával használatos különleges tárgyak (tetőcsomagtartó, kerékpár, utánfutó) által kifejtett erőhatásoknak köszönhetően az autó is másként reagál a különböző helyzetekben. Ráadásul a csomagtérben biztosítatlanul hagyott táskák, tárgyak könnyen személyi sérülést is okozhatnak egy-egy nagyobb fékezés, vagy kanyar bevétele esetén.

Végül, de nem utolsó sorban pedig ne feledkezz meg saját magadról sem. A hőségben mindig tarts magadnál vizet az út során, és ne ülj fáradtan a volán mögé. Figyelj oda az étkezésre, hogy Te is jól érezd magad az úton és ne félj időnként pihenőt tartani sem, nem számít, az a plusz fél óra.

Ha autód és Te is jól vagytok, akkor mindent megtettél a baj megelőzése érdekében. Váratlan helyzetekben pedig számíthatsz a Cristora.

*A képen látható Cristo kulacsot ajándékba kaphatod a Cristo ajánlásával. Részletek: Promóciók

appstore letöltés

Smartsurance Technologies Kft
3152 Nemti, Kossuth út 67.
adószám: 25935909-2-12
cégjegyzékszám: 12 09 009881

Cristo Insurance Agency Kft
8000 Székesfehérvár, Várfok utca 1. al. 1.
adószám: 32031928-2-07
cégjegyzékszám: 07 09 033744
MNB regisztrációs szám: 222083100288

 

appstore letöltés