Minden második fékezésünk balesethez vezethet

Statisztika a Cristotól

Minden második fékezésünk balesethez vezethet

Legalábbis ezt mutatják a fővárosban autózók Cristo pontszámai

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá friss felhasználói adataink.

A fővárosban autóval közlekedni egyébként is türelemjáték lehet, ez pedig kiemelten igaz a reggeli, illetve a délutáni forgalmas órákra. Mindenki siet, dudál és haladni szeretne, sokan pedig csak úsznak az árral a forgalmas körutakon. Ilyenkor – bár könnyű ezt mondani, gondolhatjátok – nagyon fontos észben tartanunk azt, hogy amikor közlekedünk, akkor nem csak magunkért, de mindenki másért is felelősséggel tartozunk, aki hozzánk hasonlóan kocsiba ült.

Hogyan vezetünk hétköznap?

Több mint ötszázhetven felhasználónk vezetési stílusát monitoroztuk március hónapban Budapesten, hétköznap és hétvégén 8 és 20 óra között, a vezetéselemzés funkció által, amely a gépjárművezetők műveleteinek intenzitását vizsgálta és pontozta. Felmérésünk szerint az összes gyorsítás, fékezés és kanyarodás 42%-a kifejezetten erőteljesen, hirtelen módon történik, a hét közben, az említett órákban tapasztalt feszültség pedig körülbelül a hétvégi kétszerese.

Veszélyesebb manőverekre általában akkor kerül sor, amikor a jármű vezetője váratlan helyzetbe kerül és hirtelen kell cselekednie. Ez az említett időszakokban, gyakran kialakuló dugókban a vártnál többször is előfordulhat, így nem árt ilyenkor is minden figyelmünket a körülöttünk zajló eseményekre és autónkra szegezni. Ilyenkor különösen fontos a higgadtság és az előzékenység, hogy megelőzzük a balesetveszélyes helyzeteket.

Hirtelen fékezések, gyorsulások, kanyarvételek  8 és 20 óra között Budapesten (03.16-03.23)

Nem lehet eléggé hangsúlyozni: legyél felkészült!

„Egyszerűen nem szabad, hogy a reggeli forgalom váratlanul érjen bennünket. Készüljünk fel és fogadjuk el, hogy dugó lesz az egyes városrészekben” – hívja fel a figyelmet Csörgő László, a drivingcamp Hungary vezetéstechnikai- és rendezvényközpont vezető trénere. „Csak azzal, hogy időben elindulunk, máris megspóroljuk magunknak és a körülöttünk autózóknak az időhiány okozta stressz következményeit. – összegzi a szakember, aki hozzáteszi, hogy bármennyire nagy ilyenkor a csábítás, hogy átsoroljunk a másik sávba, ha ezt hirtelen módon tesszük, ezzel akár a mögöttünk sorakozókat is veszélyeztetjük, és közel sem biztos, hogy valóban előrébb leszünk majd. A siető, agresszív sofőrtársak reakcióit pedig inkább hagyjuk figyelmen kívül, és inkább engedjük be őket, mintsem engedelmeskedjünk egy konfliktusos helyzetre szóló felkérésnek.

Erre a hozzáállásra a dél-budai oldalon, vagy a Petőfi híd környékén nagyon is szükség lehet egy hétköznap reggelen, ugyanis ezeken a területeken nőhet meg leginkább a feszültség az autósok között a vizsgált adatok szerint. A késő délutáni és esti órákban Pesten a Rákóczi út és a Róbert Károly körút között, főként a Váci úton szabadul el a forgalom, Budán pedig a II, III. és a XII. kerületekben.

Hogyan vezetünk hétvégén?

Hétvégente a legintenzívebb órákban, például reggel, vagy ebédidő előtt, közel feleannyi hirtelen gyorsítás, fékezés, vagy kanyarbevétel történik, mint hét közben. Az események gyakoriságát egyértelműen Pest uralja, a legnagyobb különbséggel délben és késő délután, 17 óra körül. A budai oldalra délelőtt 10 és 11 óra között érdemes figyelni, de a forgalmi helyzetek intenzitása 13 és 16 óra környékén is megközelíti a pesti szintet.

Az utakon másokért is felelünk, másokra is hatással vagyunk

A Cristonál mindig arra törekszünk, hogy szolgáltatásunkkal ne csak könnyebbé, hanem biztonságosabbá is tegyük az autózást. Szeretnénk megmutatni a hazai sofőröknek, hogy a biztonságos vezetésnek több összetevője is van, de nagyon fontos az egyéni hozzáállás a közlekedéshez. Az utakon másokért is felelünk, másokra is hatással vagyunk, így fontos a kiegyensúlyozott, biztonságos vezetésre való törekvés. Örömünkre szolgál, ha a kinyert adatokból most egy elemzést is adhatunk a fővárosban autózók kezébe, amelynek segítségével talán jobban fel tudnak készülni a mindennapi forgalomra, megelőzve a kevésbé kockázatosabb helyzeteket.

Töltsd le, és próbáld ki Te is a Cristo autós applikációt!

appstore letöltés

Smartsurance Technologies Kft
3152 Nemti, Kossuth út 67.
adószám: 25935909-2-12
cégjegyzékszám: 12 09 009881

Cristo Insurance Agency Kft
8000 Székesfehérvár, Várfok utca 1. al. 1.
adószám: 32031928-2-07
cégjegyzékszám: 07 09 033744
MNB regisztrációs szám: 222083100288

 

appstore letöltés