Stresszes vagy vezetés közben?

Segítünk abban, hogy mit tehetsz ellene!

A szabálytalankodók és az ideges, türelmetlen, agresszív sofőrök bosszantják leginkább a magyar autóstársadalmat, 10-ből 6 autós ettől érzi magát stresszesnek az utakon – derült ki a Pulzus kutatócég által készített reprezentatív kutatásunkból. Az utak rossz minősége vagy a lassú haladás szintén sok autósnak okoz bosszúságot, ugyanakkor ezek csak nagyjából a sofőrök harmadát stresszelik. A leggyakrabban használt stratégia a stressz csökkentésére a veszélyes sofőröktől történő távolmaradás; a „Maradj nyugodt, és vezess biztonságosan” nevű egyhónapos versenyeünk keretében Dr. Karap Gergő pszichológus szakértő bevonásával mutajuk meg a stressz leküzdésének lehetőségeit.

Mi stresszeli a magyar autósokat?

A magyar autósok majdnem kétharmada stresszel a türelmetlen, agresszív (59%) vagy szabálytalanul vezető (58%) sofőrök miatt, ez a stressz leggyakoribb forrása az utakon. Az utak rossz minősége került a harmadik helyre 37 százalékkal, ezt követi azonos arányban, 34-34 százalékkal a dugók és az utakon szabálytalanul közlekedő e-rolleresek, kerékpárosok vagy éppen gyalogosok.

  1. Türelmetlen, agresszív vezetőtársak
  2. Szabálytalan vezetők
  3. Utak rossz minősége
  4. Dugók
  5. Az utakon szabálytalanul közlekedő e-rolleresek, kerékpárosok vagy éppen gyalogosok
  6. Parkolóhelyek hiánya
  7. Nem a vezetésre figyelő (telefonáló, hátrafelé beszélő stb.) sofőrök
  8. Rutintalan sofőrök
  9. Szabálytalanul parkoló autók
  10. Nem egyértelmű közlekedési jelzések

Inkább félrehúzódunk, jobban figyelünk, előre tervezünk

A hazai autósok különféle technikákat alkalmaznak a stressz leküzdésére. Az agresszív, szabálytalankodó autósoktól inkább távolságot tartanak (43 százalék), emellett nagyjából hasonló arányban vannak azok, akik igyekeznek fokozottabban figyelni (41 százalék); a megkérdezettek valamivel több mint harmada pedig az út megtervezésével próbál felkészülni a stresszes helyzetekre. Sokan, nagyjából minden harmadik autós zene-, illetve rádió- vagy podcast-hallgatással igyekszik kikapcsolni, a megkérdezettek ötöde pedig egyszerűen kiabál vagy káromkodik.

Három technika a stressz azonosítására és leküzdésére Dr Karap gergő szakpszichológustól:

1. Vezetés előtt („zsilipeljünk” be a vezetésbe): Állítsuk át az agyunkat, helyezzük át a figyelmünket a vezetésre. Akár úgy, hogy ellenőrizzük a gépjárművünk állapotát, mint annak idején a forgalmi vizsga előtt, akár úgy, hogy gondolatban végigvesszük és megtervezzük az utunkat. Az is segít továbbá, ha megmozgatjuk végtagjainkat. A lényeg, hogy amikor gyújtást adunk, már csak a vezetésre koncentráljunk!

2. Vezetés közben: Őrizzük meg sorsunk irányítását: Amikor valaki veszélybe sodor minket, vagy akár provokál – gondoljunk bele: miért is kellene erre „ugranunk”? Miért is hagynánk, hogy egy vadidegennek engedelmeskedjünk tulajdonképpen?

3. Vezetés után: A közúti helyzetekkel kapcsolatos negatív tapasztalatokat követően a stresszel való megküzdés, az elengedés eszközei lehetnek a relaxáció, az autogén tréning, vagy a jóga.

Versenyezz velünk!

Te nyugodt tudsz maradni az utakon? Biztonságosan vezetsz?
Csatlakozz a Cristo versenyéhez, vezess minél biztonságosabban és gyűjtsd az utakra kapott pontokat! Most bebizonyíthatod, hogy Te vagy a legjobb és még értékes ajándékokat is nyerhetsz cserébe! 😉

appstore letöltés

A kutatásról:

A Cristo felmérése a Pulzus kutatási applikációval készült a Smartsurance Technologies Kft. megbízásából. Az adatfelvételre 2022. február 7-10. között került sor 695 fős válaszadói mintával. A minta a 18 év feletti gépjárművel rendelkező magyar lakosságot reprezentálja nem és kor szerint.

Smartsurance Technologies Kft
3152 Nemti, Kossuth út 67.
adószám: 25935909-2-12
cégjegyzékszám: 12 09 009881

Cristo Insurance Agency Kft
8000 Székesfehérvár, Várfok utca 1. al. 1.
adószám: 32031928-2-07
cégjegyzékszám: 07 09 033744
MNB regisztrációs szám: 222083100288

 

appstore letöltés