Vezetés pontozás

Mit kell tudni róla?

Számunkra az egyik legfontosabb dolog a Cristo kapcsán, hogy a kényelmes szolgáltatások mellett segítsük, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát az utakon. Ennek fő elemeként a Cristo első verziójától kezdve egy vezetési stílus pontozást alkalmazunk, hogy visszajelzést adjunk arról ki hogyan vezet, és milyen hibákat vét el jellemzően. Ennek a pontozásnak azonban voltak anomáliái, és nagyrészt a Beat gyártójának alapbeállításaira hagyatkoztunk.

Végre azonban eljött az idő, hogy finomítsuk, és pontosabbá tegyük ezeket a pontokat. Lássuk mik is voltak ezek a kérdőjelek, és mi változott 2022. március 1-től.

Ismert anomáliák, amiket igyekeztünk megoldani

A korábbi pontszámítás során a hirtelen kanyarvétel, a hirtelen gyorsítás és hirtelen lassítás gyakorlatilag azonos súllyal szerepelt. Ráadásul az események meghatározása úgy működött, hogy egy adott gyorsulási/lassulási értéket elérve jelezte a rendszer, hogy az esemény megtörtént. Nem vette figyelembe ugyanakkor, hogy az adott érték pontosan milyen mértékű volt, azaz nem súlyozta a valóban drasztikus beavatkozásokat az enyhe érték túllépéshez képest.

Szintén probléma volt az is, hogy hosszabb utakon elért több esemény kevésbé érvényesült, míg a rövid utakon egy-egy elvétett hiba sokkal jobban büntetett.

Teszteltünk, mértünk, optimalizáltunk

A fenti ismert problémákra választ keresve az elmúlt időszakban folyamatosan vizsgáltuk a rendelkezésre álló adatokat, valamint a drivingcamp instruktorainak segítségével átrágtuk magunkat az anomáliákon, akik egy hosszabb tesztelés és folyamatos mérések során segítettek bennünket a pontozás pontosításában.

⬇️ Nézz bele a csapat munkájába. 🧑🏻‍💻

Mi változott? Hogyan működik mostantól a pontozás?

Anélkül, hogy az unalmas és részletes matematikai és statisztikai okfejtésbe mélyen belemennénk, röviden a lényegi változásokról:

1.) A rövid- illetve hosszú utak kapcsán felmerült anomália megoldására mesterséges intelligencia módszertanokat vetettünk be. Ezek használatával az utak a háttérben szakaszolásra kerülnek annak megfelelően, hogy milyen típusú útszakaszon zajlott épp a közlekedés valószínűleg. A különböző részeken külön kerülnek értékelésre az események, mert nem azonos a súlya annak, hogy valaki egy városi közlekedésben vét sok hibát, vagy egy autópályás közlekedés során. A külön kiértékelt szakaszokat pedig arányosan érvényesítjük a teljes útra adott pontszámnál.

2.) Az események meghatározása során mostantól figyeljük, hogy egy adott gyorsulási/lassulási értéket átlépve milyen volt az adott esemény nagysága. Ez alapján sávosan alkalmazzuk, hogy milyen mértékben befolyásolja az adott esemény az útra adott pontszámot. Fontos viszont, hogy jelenleg az út részleteinél megjelenített eseményszámoknál sokkal magasabb értékek szerepelnek, mivel most a kisebb (az út pontszámára ezáltal kevésbé ható) eseményeket is megjelenítjük itt. A jövőben dolgozunk majd rajta, hogy sokkal részletesebb visszajelzést adjunk, illetve hogy csak a tényleg súlyos eseményeket jelenítsük meg ebben a részletezőben.

UPDATE:
Az eseményszámoknál 2022.03.08-tól újra csak a legnagyobb események számát jelenítjük meg, azaz a tényleg erős fékezéseket, gyorsításokat, kanyarvételeket. Fontos viszont, hogy a pontszámításba az enyhébb események is beszámítanak.

Próbáld ki magad a többi Pro felhasználó ellen!

A megújult pontszámítás éles tesztje a Keep Calm and Drive Safe kampányunk, ahol összemérheted vezetésed másokkal. Ha te vezetsz a legbiztonságosabban, akkor meghívást kapsz egy szuper rendezvényre, ahol értékes ajándékokat nyersz. Ha még nem tetted, akkor mindenképp csatlakozz a játékhoz.

landing képernyőképek

Mit tud még a Cristo app?

A Cristo applikációban elérhető egy casco biztosítás is, aminek a díjfizetésében egyedülállóak vagyunk. A parkolás díjfizetését is még kényelmesebbé tettük, hiszen velünk néhány érintéssel indíthatod parkolásod, ami automatukusan leáll, amint elhagyod autóddal parkolóhelyed. Ráadásul, további hasznos autós funkciókkal tesszük még élvezetesebbé és biztonságosabbá a vezetést. És azt tudtad, hogy díjjóváírásban lehet részed, ha tagja vagy egy kockázatközösségnek? Az első pool évfordulójakor átlagosan 7292 Ft díjkedvezmény jóváírásban részesültek a tagok.

Smartsurance Technologies Kft
3152 Nemti, Kossuth út 67.
adószám: 25935909-2-12
cégjegyzékszám: 12 09 009881

Cristo Insurance Agency Kft
8000 Székesfehérvár, Várfok utca 1. al. 1.
adószám: 32031928-2-07
cégjegyzékszám: 07 09 033744
MNB regisztrációs szám: 222083100288

 

appstore letöltés