Karácsonyi hazaút 🎄

Erre figyelj az autódban egy hosszú téli út előtt

Járművünk állapotának folyamatos ellenőrzése elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez. Magyarországon azok, akik napi szinten használják autójukat, átlagosan körülbelül 60 percet töltenek vezetéssel. Ennyi idő az, amit a forgalomban töltve saját magunkat és másokat is veszélyeztetünk, ha nem végezzük el járművünk folyamatos, ajánlott műszaki vizsgálatát. Kifejezetten fontos ez télen, amikor a megváltozott út- és látási viszonyok próbára teszik az autót és sofőrjét egyaránt.

Az út hosszával és az autó életkorával nő a kockázat

Az út hosszával párhuzamosan tovább nő a kockázat, így karácsonykor az akár több száz kilométerre lakó családtagjaink, hozzátartozóink meglátogatása nem csak lelki előkészületet igényel, de az autó műszaki állapotát is érdemes alaposan felmérni, mert egy nem megfelelően karbantartott autó életveszélyes is lehet. Fokozottan igaz ez az idősebb autók esetében, amelyeknél az amortizációval párhuzamosan jelentősen nő a műszaki meghibásodás kockázata. Ezt a tényt aligha hagyhatjuk figyelmen kívül, hiszen a KSH adatai szerint az országban forgalomba helyezett autók átlag életkora 14,7 év.

Minden ötödik autós tervez hosszabb autóutat karácsonykor

Kíváncsiak voltunk rá, hogy az ünnepek közeledtével hányan készülnek 150 kilométernél hosszabb autóútra, és hogyan készítik fel a járműveket, így a Pulzus kutatócég bevonásával készítettünk egy reprezentatív felmérést. Ebből kiderült, hogy nagyjából minden ötödik autós tervez több órás utat, ugyanakkor köztük mindösszesen 22 százalék az, aki rutinszervíz keretében ellenőrzi az autó műszaki állapotát, az akkumulátort, a fékeket vagy éppen a hűtőfolyadék fagyáspontját.

Megtudtuk azt is, hogy minél idősebb az autó, annál ritkább a rutinellenőrzés; míg az egy évnél fiatalabb autók esetében 66,7 (!) százalék nézeti át az autót, 11-15 éves autók esetében ez az arány 23,1, a 15 évnél idősebb autók esetében pedig mindösszesen 10,3 százalék.

Tanácsok a CRISTO-tól és a Magyar Autóklubtól a hosszú út előtt

Annak érdekében, hogy mindenki balesetmentesen jusson el a szeretteihez, a Magyar Autóklub szakmai támogatával az alábbiakat tanácsoljuk a hosszú útra készülő autósoknak. A lefontosabb lépéseket egy infovideóban is szemléltetjük:

  • rutinszervíz keretében ellenőrizzük az autó műszaki állapotát, különös tekintettel az akkumulátorra, a fékekre és a hűtőfolyadék fagyáspontját
  • cseréljük le a nyári gumit – a téli gumiabroncs profilmélységének legalább 4 milliméternek kell lennie
  • téli ablakmosó folyadékkal lássuk el az autót
  • helyezzünk el téli segédeszközöket az autóban (hókaparó, hóseprű, hólánc)
  • ellenőrizni minden fényforrást, hogy a megfelelő látási viszonyok és a láthatóság egyszerre garantált legyen

Mindemellett érdemes megnézni az időjárásjelentést és előre megtervezni az útvonalat, kalkulálva az akár váratlan helyzetekkel; egyáltalán nem mindegy, hogy az Alföldre vagy a Mátrába készülünk, ugyanis egészen más útviszonyokról beszélünk. Már út közben érdemes többször tankolni, hiszen nem tudhatjuk előre, hogy nem-e okoz torlódást váratlan hó vagy jég ez idő alatt pedig sajnos várható, hogy viszonylag hosszabb ideig kell várakoznunk és a motort így járatnunk.

Amennyiben autópályán haladunk utunk során, ne feledkezzünk meg a matricavásárlásról sem! A magyar utazók harmada a matricát benzinkúton vásárolja meg, 29%-uk viszont már telefonos alkalmazást használ a vásárláshoz. A CRISTO megkönnyíti ebben is a dolgunkat, az applikációban ugyanis már a pályamatrica is megvásárolható.

Végül az autó ellenőrzése a biztonságos hazaérkezéssel sem ér véget: javasolt utána is kívül-belül átnézetni az autót, mert akár egy jégborda is olyan, elsőre láthatatlan sérüléseket okozhat, amelyek későbbi korrózióhoz, kopáshoz vezetnek.

A kutatásról:

A Cristo felmérése a Pulzus kutatási applikációval készült a Smartsurance Technologies Kft. megbízásából. Az adatfelvételre 2021. december 4-6.között került sor 511 fős válaszadói mintával. A minta a 18 év feletti gépjárművel rendelkező magyar lakosságot reprezentálja nem és kor szerint.

landing képernyőképek

Smartsurance Technologies Kft
3152 Nemti, Kossuth út 67.
adószám: 25935909-2-12
cégjegyzékszám: 12 09 009881

Cristo Insurance Agency Kft
8000 Székesfehérvár, Várfok utca 1. al. 1.
adószám: 32031928-2-07
cégjegyzékszám: 07 09 033744
MNB regisztrációs szám: 222083100288

 

appstore letöltés